پایه چراغ روشنایی

پایه چراغ روشنایی – اهمیت پایه چراغ و کاربرد آن چیست؟ زمانی که به ساختار شهری فکر می‌کنیم، ساختمان‌ها، خیابان‌ها و اتوبان‌ها، پارک‌ها و فضاهای سبز و… به ذهنمان می‌رسد؛ اما نباید فراموش کنیم که تامین نور در تک تک این‌ها مؤثر است. می‌توان گفت که نور و نورپردازیِ هر محیط، مثل تزئینات کیک عمل می‌کند؛ تا تزئینات انجام نشوند، کیک کامل نشده. هیچ کدام از فضاهای شهری هم بدون نورپردازی کامل نیستند. این فقط جنبه بصری قضیه است، کاربرد دیگر و شاید مهم‌ترِ پایه چراغ روشنایی، امنیتی است که به واسطه آن پدید می‌آید.

پایه چراغ روشنایی

پایه چراغ روشنایی پارکی و خیابانی چیست؟

پایه چراغ روشنایی، به سازه‌ای فلزی گفته می‌شود که به همراه پروژکتور و چراغ، برای تأمین نور معابر شهری،خیابان‌ها و بیرون شهری (اتوبان‌ها، بزرگراه‌ها)، فضاهای باز مثل پارک‌ها و بوستان‌ها، مجتمع‌های مسکونی و صنعتی و… استفاده می‌شود. پایه چراغ با با اسامی دیگری مثل پایه‌ چراغ روشنایی خیابانی، پایه‌ چراغ روشنایی گالوانیزه، پایه روشنایی معابر و پایه‌ چراغ برق هم شناخته می‌شود.

پایه‌های چراغ خیابانی به‌طور کلی، اجزای ساختاری هستند که برای ایجاد پایداری و پشتیبانی از نورهای خیابانی طراحی شده‌اند. آنها به‌شکل یک لنگر عمل می‌کنند تا روشنایی خیابان را در جای خود محکم نگه ‌دارند و از تاب خوردن یا واژگون شدنشان در اثر نیروهای خارجی مانند باد، آب و هوا یا ضربه‌های تصادفی ممانعت به‌عمل آورند.

در نظر داشته باشید که پایه چراغها، دائماً در معرض آفتاب مستقیم، باد، بارندگی، نوسان دما و… قرار دارند، پس باید جنس و اتصالات مقاومی داشته باشند. برای اطمینان از استحکام پایه‌های روشنایی، ستون اصلی پایه چراغ روشنایی را به‌وسیله بِیس پلِیت و بولت به فونداسیون متصل می‌کنند؛ سپس با جوش دادن لچکی‌ها به محل اتصال بیس پلیت و ستون پایه، این اتصال را تقویت می‌کنند. این محصول می‌تواند بسته به کاربریشان، از 2 تا 15 یا حتی در مواردی 18 متر، ارتفاع داشته باشند.

 

جنس و پوشش پایه چراغ روشنایی

همان‌طور که قبلاً هم به آن اشاره کردیم، با توجه به اینکه پایه‌ چراغ خیابانی، در معرض تمام اتفاقات محیطی و آب و هوایی قرار دارند، باید جنس، پوشش و اتصالات مقاومی داشته باشند. از پوشش گالوانیزه گرم برای ایجاد این استحکام و مقاومت در برابر اکسید شدن یا هر آسیب احتمالی دیگری استفاده می‌شود. گالوانیزاسیون یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین روش‌های مقاوم کردن فلزات نسبت به آسیب‌های خورنده محیط است.

پایه‌های چراغ روشنایی که از جنس فولاد ST 37 (قابل تغییر بر اساس سفارش مشتری) هستند، به‌طور کامل با لایه‌ای از روی پوشانده می‌شوند تا در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی مقاوم شوند. در نهایت برای ایجاد جذابیت بصری و ایجاد تناسب نسبت به کاربری پایه، از رنگ اپوکسی یا رنگ الکترواستاتیک استفاده می‌شود.

 

اتصالات پایه چراغ روشنایی

استحکام اتصالات پایه‌ چراغ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند، به همین دلیل پایه‌ چراغ را در دو مرحله نصب می‌کنند. مرحله اول اتصال پایه به فونداسیون به‌وسیله بِیس پلِیت و بولت، و سپس تحکیم این اتصال توسط جوش دادن لچکی در مرحله دوم. لچکی یک فلز مثلث یا مستطیل شکل است که به تقسیم فشار و افزایش استحکام در اتصلات پایه‌ها کمک می‌کند. معمولاً از لچکی مثلثی به‌دلیل ایجاد مقاومت بیش‌تر استفاده می‌شود.

 

  1. بیس پلیت: قسمت زیرین پایه که روی زمین یا فونداسیون قرار دارد.
  2. پیچ‌های لنگر: پیچ‌های فولادی در صفحه پایه قرار می‌گیرند و به‌صورت عمودی گسترش می‌یابند تا قطب را محکم کنند.
  3. میلگردهای آرماتور: میلگردهای فولادی اضافه‌شده در داخل بتن هستند تا استحکام بیشتری به‌وجود آورند.
  4. فونداسیون بتنی: پی معمولا از بتن ساخته می‌شود پایداری و پشتیبانی را فراهم می‌کند.

بیس پلیت چیست؟

بیس پلیت یا صفحه زیر ستون، یک صفحه مسطح از جنس فولاد است که در واقع اِلِمان واسط بین ستون و بتن یا فونداسیون است. مقاومت فولاد از بتن بیش‌تر است، به همین دلیل از بیس پلیت استفاده می‌شود تا با افزایش سطح تماس، فشار وارده توسط ستون پایه چراغ روشنایی را کاهش دهد و تعدیل کند. اگر از بیس پلیت استفاده نشود، پایه چراغ درون بتن فرو می‌رود.

بولت چیست؟

بولت یا میله مهار، ابزار اتصال صفحه زیر ستون یا همان بیس پلیت، به فونداسیون است. جنس، قطر، تعداد و آرایش بولت‌ها در تعیین میزان مقاومت آن‌ها دخیل هستند، پس انتخاب نوع بولت برای اتصالات یک روند بسیار دقیق و حیاتی خواهد بود.

انواع پایه چراغ روشنایی

ساخت پایه چراغ رونشایی در دو نوع اصلی لوله‌ای و چند وجهی انجام می‌شود. پایه‌های لوله‌ای، سطح مقطع گرد دارند و پایه‌های چند وجهی، در اشکال 6، 8 یا 12 وجهی تولید می‌شوند. طراحی و ساخت پایه چراغ چه لوله‌ای و چه چند وجهی، بر اساس فاکتورهایی مثل سرعت باد، آب و هوا، میزان نور مورد نیاز و… انجام می‌گیرد. در نهایت تفاوت ظاهری اصلی بین مدل‌های متفاوت پایه‌ها در براکت به‌چشم می‌خورد.

براکت یا دستک نگه دارنده پروژکتور، در بالای پایه چراغ خیابانی قرار می‌گیرند و می‌توانند یک طرفه ( برای کنار خیابان یا مسیر) یا دو طرفه (برای وسط بلوار) باشند. نصب هد با اشکال و طول‌های متفاوت بر پایه‌ها میسر است. سازه‌های ساده بیشتر برای خیابان‌ها، اتوبان‌ها و جاده‌ها استفاده می‌شوند.

پایه چراغ پارکی

به چراغ‌هایی که برای تأمین روشنایی پارک‌ها و فضای سبز استفاده می‌شوند، پایه چراغ پارکی گفته می‌شود. پایه‌ چراغ پارکی به دلیل تأثیر زیادی که در زیباسازی فضای شهری و محیط دارند، در مدل‌ها و رنگ‌های متنوعی ساخته می‌شوند، این محصول، در فضای سبز مجتمع‌های مسکونی یا ادارات استفاده می‌شود.

پایه چراغ دکوراتیو

ساخت پایه چراغ روشنایی با مقاصد دکوراتیو هم انجام می‌شود. پایه‌ چراغ دکوراتیو، نوع دیگری از پایه‌های روشنایی هستند که جنبه تزئینی در آن‌ها بیش‌تر مد نظر قرار می‌گیرد. این پایه‌ها معمولاً ارتفاع زیادی ندارند و برای محیط‌هایی مثل باغ یا باغچه و فضاهای کوچک‌تر استفاده می‌شوند. در ساخت پایه‌های دکوراتیو از فلزات دیگر مثل آلومینیوم هم استفاده می‌شود.

 

انواع مختلف پایه چراغ روشنایی (معابر و خیابانی)

انواع مختلفی از پایه‌های چراغ خیابانی وجود دارد که هر کدام برای برآوردن نیازهای خاص و شرایط محیطی طراحی شده‌اند:

  1. پایه‌هایی که در داخل زمین نصب می‌شوند
  2. پایه‌های لنگری
  3. پایه‌های دالی شکل
  4. پایه مخروطی

عواملی مهم نصب پایه چراغ خیابانی

یکی از مهم‌ترین مواردی که هنگام خرید پایه چراغ روشنایی مدنظر مشتریان قرار گرفته می‌شود، عواملی است که هنگام نصب آن‌ها باید مدنظر خود قرار دهند. این عوامل، نصب صحیح و ایمن را با خود به‌همراه خواهند داشت.

1

مکان زمین

در نصب انواع پایه مانند پایه چراغ روشنایی ۶ متری، محل قرارگیری بسیار اهمیت دارد. برای تعیین بهترین نوع پایه برای منطقه باید عواملی مانند نوع خاک، زهکشی و وجود تاسیسات در نظر گرفته شود.

2

عمق جاسازی

عمقی که پایه‌ها مانند پایه چراغ روشنایی ۹ متری در زمین یا فونداسیون قرار می‌گیرند برای پایداری بسیار مهم است. این انتخاب بسته به نوع خاک و ارتفاع تیر چراغ خیابان تفاوت خواهد داشت.

3

کیفیت بتن

کیفیت بتن مورداستفاده برای فونداسیون ضرورت دارد. درواقع بتن باید از استحکام و دوام لازم برای مقاومت در برابر عوامل استرس‌زای محیطی و تحمل وزن تیرک برخوردار باشد.

4

گشتاور پیچ

گشتاور مناسب انواع پایه‌ها مانند پایه چراغ روشنایی ۱۲ متری برای محکم‌کردن قطب ضرورت دارد. گشتاور نادرست می‌تواند منجر به بی‌ثباتی چراغ و نگرانی‌های ایمنی شود.

5

ملاحظات الکتریکی

پایه‌های چراغ خیابان احتمال دارد شامل مجراهای برق برای سیم‌کشی باشد. نصب و حفاظت مناسب از این لوله‌ها برای اطمینان از ایمنی و عملکرد الکتریکی الزامی است.

کاربرد انواع پایه‌ چراغ‌های روشنایی

مزیت پایه چراغ روشنایی نسبت به برج‌های نوری در نوع کاربری آن‌ها مشخص می‌شود. برج‌های نوری به دلیل ارتفاع زیادی که دارند، سطح وسیعی را روشن می‌کنند، اما پایه‌های‌ روشنایی به دلیل تمرکز بیش‌تر نور، برای تأمین نور مسیرها و فضاهایی با عرض کم و طول زیاد، مناسب‌تر هستند. کاربری‌های انواع پایه‌ چراغ روشنایی تامین نور فضاهای زیر است:

  • معابر و خیابان‌ها
  • جاده‌های اصلی و فرعی و اتوبان‌ها
  • پارک‌ها و فضای سبز
  • ورزشگاه‌ها و فرودگاه‌ها
  • پارکینگ‌ها و مراکز خرید
  • مجتمع‌های مسکونی و صنعتی

انواع دکوراتیو پایه‌ها هم، همان‌طور که گفته شد در باغ‌ها و فضاهای کوچک‌تر و شخصی‌تر استفاده بیش‌تری دارد.

قیمت پایه چراغ روشنایی

قیمت پایه چراغ روشنایی بر اساس ارتفاع، قطعات جانبی و مشخصات فنی پایه‌های روشنایی مشخص می‌شود. مواردی مانند جنس سازه (فولاد، آلومینیوم و…)، نوع رنگ کاری (رنگ اپوکسی یا الکترواستاتیک)، اندازه مقاطع، نوع کاربری، کیفیت گالوانیزه، همه و همه در تعیین قیمت پایه چراغ مؤثر هستند. قیمت پایه روشنایی با توجه به تنوع در انواع پایه‌های روشنایی متفاوت خواهد بود.

نوآوری در پایه چراغ روشنایی

در نهایت، نوبت به بررسی نوآوری تکنولوژی در پایه‌های چراغ روشنایی می‌رسد. اگر شما نیز علاقه‌مند به این نوع چراغ‌ها هستید، این طرح‌های نوین را بررسی کنید.

پایه‌های هوشمند

پیشرفت‌های تکنولوژی منجر به توسعه پایه‌های هوشمند چراغ خیابانی شده است. این پایه ها معمولا شامل سنسورهایی برای نظارت بر شرایط محیطی، سیستم‌های روشنایی تطبیقی و قابلیت‌های کنترل از راه دور هستند.

مواد پایدار

استفاده از مواد پایدار مانند بتن بازیافتی و پوشش‌های سازگار با محیط زیست برای انواع پایه مانند پایه چراغ روشنایی سولار اهمیت دارد. آنها اثرات زیست محیطی پروژه‌های زیربنایی را کاهش خواهند داد و از همین رو، به‌طور فزاینده‌ای محبوبیت دارند.

چالش تعمیر و نگهداری پایه‌های چراغ خیابان

در حالی‌که پایه‌های چراغ‌های خیابانی برای عملکرد مناسب سیستم‌های روشنایی شهری ضروری هستند، با چالش‌های متعددی نیز روبرو می‌شوند که از آن جمله به موارد ذیل اشاره شده است:

  • خوردگی
  • زیرساخت‌های قدیمی
  • مواد مقاوم در برابر خوردگی
  • نگهداری هوشمند
  • یکپارچه سازی انرژی های تجدیدپذیر

قرارگرفتن در معرض عناصر می‌تواند به مرور زمان منجر به خوردگی شود و یکپارچگی ساختاری پایه را تضعیف کند. در بسیاری از شهرها، پایه‌های قدیمی چراغ‌های خیابانی احتمال دارد برای مطابقت با استانداردهای مدرن نیاز به مقاوم‌سازی یا تعویض داشته باشند. محققان در حال بررسی مواد خلاقانه‌ای هستند که در برابر خوردگی بسیار مقاوم باشند. این مواد در واقع نیازهای تعمیر و نگهداری را کاهش خواهند داد و طول عمر پایه‌های چراغ خیابان را افزایش می‌دهند.

ادغام فناوری حسگر در پایه های نور خیابانی امکان نظارت بر سلامت سازه را در زمان واقعی فراهم می‌کند. این قابلیت، امکان تعمیر و نگهداری پیشگیرانه، کاهش زمان خرابی و افزایش ایمنی را فراهم می کند.برخی از پایه‌های چراغ خیابانی برای ترکیب با منابع انرژی تجدیدپذیر مانند پنل‌های خورشیدی یا توربین‌های بادی طراحی می‌شوند. این پایگاه‌ها برق خود را تولید می‌کنند و همین موضوع در کارایی انرژی و پایداری آن نقش خواهند داشت.

سخن پایانی و نتیجه گیری

پایه چراغ روشنایی مهم‌ترین بخش روشنایی شهری هستند. آنها ثبات و پشتیبانی لازم برای اطمینان از ایمنی و عملکرد چراغ‌های خیابان را فراهم می‌کنند. درک و شناخت انواع پایه‌های روشنایی خیابانی، اهمیت آنها در برنامه‌ریزی شهری و ملاحظات ضروری جهت نصب پایه‌ها بسیار مهم است. از آنجایی که فناوری و پایداری همچنان بر توسعه زیرساخت‌ها تاثیر می‌گذارد، آینده پایگاه‌های نور خیابانی، نوید نوآوری و مسئولیت زیست‌محیطی را می‌دهد.

 

پیام بگذارید